8 Nisan 2012 Pazar

NLP Ve 'Duru'larınız

Neurolingual Programming ya da NLP diye bilinen alanda da ağırlıklı komünikasyon yönünüzü anlamanızı sağlayan benzer bir tanımlama vardır. Üç şekilde kendimizi ifade ettiğimizi söyler NLP: Görsel, işitsel ve kinestetik (hissel) yolla.

NLP'nin tanımlanmasına göre, siz görsel biriyseniz, konuşurken sıklıkla görsel ifadeleri kullanıyorsunuzdur. Gözleriniz de sık sık yukarıya bakar konuşurken. Bunu bilinçdışı yaparsınız. "Şuna bir bakalım." veya "Bu işin sonu kötü görünüyor." gibi ifadeler kullanırsınız.

İşitseldeniz eğer, duyma ile ilgili sözcükleriniz ağırlıktadır kullandığınız cümlelerde. "Kulağa hoş geliyor." gibi. Gözleriniz, kendinizi ifade ederken, sıklıkla sola veya sağa kayar, kulaklarınıza doğru. Sanki kulaklarınızla bir şeyler dinlermişsiniz gibi. Bu da tamamen bilinçdışı bir harekettir.

Kinestetik, yani hisleri yansıtan kelimelerle konuşuyorsanız, "Bu hiç içime sinmedi." veya "İçimde çok iyi bir his var." gibi sözler sık çıkar ağzınızdan. Gözleriniz ise aşağıya kayar, kendi içinizi dinliyormuşsunuz gibi.

Sizin NLP'deki 'diliniz', meleklerle iletişimde, mesajları almada en güçlü yönünüzle örtüşür. Bir süre konuşmanıza kulak verirseniz bu üç yönden hangisinin izin için ağır bastığını anlarsınız. Ya da bir arkadaşınızdan siz konuşurken göz hareketlerinizi takip etmesini isteyebilirsiniz. İşte geçen bir olayı veya son hafta sonunuzu anlatın arkadaşınıza ve siz konuşurken, göz hareketlerinizi izlemesini söyleyin. Kullandığınız sözcüklere de dikkat etsin.

Önemli olan, hangi yönünüzün güçlü olduğu değil. Sadece güçlü yönünüzün hangisi olduğunu bilmek. Bunu bilirseniz, özellikle o yöndeki mesajlara karşı daha duyarlı, daha uyanık olabilirsiniz. Yalnız unutmayın; hepimizde dört yetenek de var, sadece bazı yönleriniz diğer yönlerinize göre daha gelişmiş olabiliyor, o kadar.

Beki İkala Erikli / Meleklerle Yaşamak kitabından alınmıştır.
Tık...
http://www.meleklerleyasamak.com/

2 yorum:

  1. Merhaba blogunu yeni kesfettim
    Hayirli olsun ben de beklerim bloguma
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim, aslında yeni blogçulardanım:)
    Bende hemen gözleme alıyorum seninkini Duygu'cum.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil